Home Anonse Katalog firm Prasa Randki
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki Twoje menu [Zaloguj się] 

 

Flash

 

Reklama

 

Prasa

Ocena: (Oceń klikając na ilość gwiazdek)
 Drukuj artykuł...  A | a 
 

JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO - przepisy

Spaghetti Olgi:

Składniki:
Szynka
Makaron
2 cebule
1 puszka groszku
Ser starty (im więcej tym lepiej)
Wykonanie:
Smażysz na patelni szynkę pokrojoną w kwadraciki i posiekaną cebulę. Gotujesz makaron. Wszystko wrzucasz do gara, dodajesz groszek z puszki i starty ser. Niech makaron w garze będzie ciepły żeby ser się stopił i groszek ocieplił.

Zapiekanka po żywiecku:

Składniki:
Kiełbasa do smażenia
Masło
1 jajko
Ser w plastrach
Wykonanie:
Kiełbasę kroisz w plastry i podsmażasz na maśle. Dodajesz na patelnie rozbełtane jajo.
Kiedy jajo się zetnie, kładziesz na nie plastry żółtego sera.  Całość przykrywasz pokrywką i czekasz aż ser się roztopi

Hałava:

Składniki:
1 kg kaszy manny
1 i pół kostki masła
1 kg cukru,
2 i pół l wody
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych albo 1 banan
garść rodzynek

Wykonanie:
W stalowym lub emaliowanym garnku prażysz na małym ogniu kaszę mannę. Kasza powinna być prażona równomiernie do złotego koloru. Dodajesz rodzynki. Po chwili dodajesz cynamon, rozpuszczasz masło i powoli wlewasz przygotowany syrop z cukru i wody (syrop powinien być ugotowany). Wiórki powinny być dodane w czasie prażenia kaszy, banany w czasie gotowania syropu. Po dodaniu syropu całość intensywnie mieszasz aż hałava nie będzie się lepiła do brzegów garnka.

Olga Witczak


Spaghetti z kiełbasą (na 4 osoby)

Pewnego popołudnia w lodówce pozostał mały kawałek kiełbasy, a półka miała mi do zaoferowania tylko pół opakowania spaghetti. Niewiele się zastanawiając postanowiłam połączyć oba te składniki, w końcu burczącemu brzuchowi się nie odmawia. Zaczęłam szukać jakiejś odpowiedniej przyprawy, która dodała by wyrazu, i wpadł mi w ręce aromatyczny tymianek. Niewiele się zastanawiając dodałam go do potrawy. Odtąd ilekroć chcę zjeść coś pysznego, przygotowuję to spaghetti, wychodzę ma słoneczny balkon, i wyobrażam sobie że jestem we Włoszech. Od razu poprawia się humor!

1 opakowanie  makaronu spaghetti
2 kiełbasy ( ok. 30 dag) najlepiej wędzonej, lecz nie ,,swojskiej";
tymianek suszony ( ok. pół łyżeczki)
2 ząbki czosnku lub 2 sztuki przyprawy w kostkach Knorr ( czosnkowej)
olej do smażenia, pieprz, sól

Kiełbasę kroimy na pół i następnie na drobne plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy czosnek, i 2 szczypty tymianku, mieszamy ( jeśli dodajemy kostkę czosnkową, wówczas nie dodajemy soli), i dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień, i od czasu do czasu mieszając, smażymy kiełbaskę aż będzie chrupiąca. W tym czasie przygotowujemy spaghetti ( na opakowaniu pisze o kilku litrach wody, ale całe opakowanie ugotuje się i w dwóch ;-) ), do gotującej się wody dodajemy łyżkę oleju, pół łyżeczki soli i makaron. Gotujemy ok. 8- 10 minut, mieszając kilka razy, najlepiej jednak sprawdzać twardość makaronu samemu. Odcedzamy spaghetti, i wrzucamy do garnka w którym się gotowało. Do tego wrzucamy kiełbaskę z przyprawami i olejem z patelni, mieszamy i ponownie dodajemy resztę tymianku i kostkę lub czosnek. Pyyycha!
Koszty: spaghetti ok. 2 zł, kiełbasa ok. 4 zł, tymianek 1 zł, opakowanie kostek ok. 1,60 zł. Razem : ok. 2, 15 zł na osobę.


Jajko po "tatowsku"; (na 2 osoby)

To danie to dzieło mojego taty. Zaskoczył nas nim kiedyś w letnie niedzielne popołudnie, a my nie mogliśmy wyjść z podziwu dla jego wyobraźni. Kto to widział łączyć jajko z tak różnymi składnikami i to nawet z keczupem? Potrawa ta jednak na dobre zagościła w naszym domu, i jest idealna na lato; świeże warzywa dodają charakteru, a szybkość i łatwe przygotowanie sprawiają że mamy czas na inne przyjemne rzeczy jak opalanie. Największą zaletą jest to, że można dodać prawie wszystko, co się ma w lodówce; kiełbasę, szynkę, mielonkę, pomidor, paprykę, pieczarki, boczek, szczypiorek, ser, cebula; kombinacji jest mnóstwo, także zabawa jest udana. Wypróbuj koniecznie!

kawałek kiełbasy, szynki lub boczku
1 pomidor
1 papryka
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
do tego można dodać także pieczarki
2 jajka
kawałek sera lub 2 plasterki sera
keczup ( może być bez)
sól, pieprz, trochę masła lub margaryny do smażenia

Na patelni rozgrzać margarynę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, i smażyć aż się zeszkli. Do tego dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbaskę czy też boczek. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli z mięsem, doprawić solą i pieprzem, i smażyć aż pomidor i papryka puszczą sok( powstaje wtedy pyszny sos). Następnie wbić jajka po obu stronach patelni, jak jajka sadzone. Zaczekać aż białko się zetnie, wtenczas posypać tartym serem lub przykryć plasterkami sera jajka, przyłożyć pokrywką żeby ser się rozpuścił. Można posypać szczypiorkiem. Zdjąć z ognia, i nakładać na talerze. Można polać keczupem i jeść z chlebem. Mniam;
Koszty: cebula ok. 0,5 zł, kawałek kiełbasy lub szynki ok. 3 zł, pomidor ok. 2 zł, papryka ok. 2, 5 zł, jajka 0,60 zł, ser ok. 2 zł.
Razem: ok. 5, 30 zł na osobę.


Naleśniki z truskawkami ( ilość osób zależna od naleśników; )

Będąc w Zakopanem w restauracji jadłam przepyszne naleśniki; były tak dobre że choćby dla nich pojechałabym odwiedzić góralskie Krupówki. Jakiś czas później odwiedzając mojego chłopaka, usłyszałam tajemnicze słowa: obiad będzie niespodzianką. Moim oczom ukazały się dwa złociste naleśniki oblane rubinową polewą, które przygotowała jego mama na obiad. Po rozmowie z nią okazało się, że tak pyszne danie może być niezwykle proste. A te kolory i smak!

Na ciasto naleśnikowe :
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
szczypta soki
ok. 6-9 kopiatych łyżek mąki
2 jajka
olej do smażenia

Na farsz i polewę:
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
ok. 30 dag truskawek ( mogą być mrożone)
łyżka cukru lub cukru pudru

Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko, oraz jajka, następnie roztrzepać lub zmiksować mikserem. Dodać szczyptę soli i łyżkę oleju. Do tego dodawać po łyżce maki, mieszać lub miksować, aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję lejącą konsystencję, ale nie rzadką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie naleśniki. Truskawki zmiksować z cukrem na płynną masę. Każdy naleśnik posmarować serkiem waniliowym, złożyć w kopertę, i polać sosem truskawkowym. Niebo w gębie!
Koszty: mleko ok.1,60 zł, mąka ok.1,2 zł, jajka ok.0,60 zł, serki ok. 2,50 zł, truskawki ok. 3 zł. Razem: ok. 2,2 zł na osobę.

Ewa Reciak

    
CMS - ACMS - GWPE ver.6.65    © 2007-2011 by www.dzielnica.pl All right reserved.   Zaloguj się   
Newsletter

Grupit.pl



Otrzymuj na bierząco informacje o ofertach promocyjnch, cenowych bezpośrednio na swój adres e-mail...

ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ! ZA DARMO!

Kupuj tanio, Sprzedawaj bez prowizji...
Facebook
Google +1
Panel "Społecznościowy"
(dla Facebook, Google, Dig,
i innych serwisów społecznościowych
)